Workbench Witterings #18 Not a pane yet, Westhill Road’s station building takes shape

Has it really been August since my Workbench Witterings#16 The Foundations of the Westhill Road station building? I have at last been able to do some more work on it today, starting with a the upper floor windows.

Making the window sections old school…

As I have been unable to find any proprietary windows from the usual sources, including from laser cut suppliers that were the correct size for these distinctive upper windows (the ground floor window are from the PECO LK-78 building kit-1), I resorted to the old school method using various sizes of microstrip.
I have actually used the centre section of some Ratio signal box windows (whispers quietly GWR ones…) that were the right height, but too wide, so have reduced their width and added new edge verticals. To aid production I make up little jigs from the versatile wooden coffee stirrer screwed to a piece of MDF.

The completed 3 and 5 section main windows

Once I had made enough main six pane sections, I joined them together with additional verticals between them, and complete outer frames to make the required three and five section main windows. Once fully assembled they make up into quite strong assemblies. I also used the same technique to make the smaller side landing window. 
With the windows made, although they won’t be glazed until after painting, I was then able to complete the rendered upper wall sections (a characteristic of the mirrored inspiration of Alverstone, for this build)

The shell of the building takes shape, the two doors, the middle for the ticket hall and right hand one for private access can be seen

The shell of the main building was then assembled around the internal lower floor, that has been cut square and allowing for the wall material thickness, and its internal partition walls. The corners are chamfered to an angle greater than 45deg to get sharp corner joints and further reinforced behind with lengths of triangular section.
On the Alverstone station building being used for inspiration there is a shaped brick moulding that runs horizontally between the lower brick and upper rendered walls along with the the very bottom edge of the rendered walls sloping outwards to deflect rainwater away from getting in along bottom edge of the render. I have used half round microstrip and 10thou thin flat strip at an angle above it to represent these features.

The rear of the station building

The approximate internal layout has been worked out for both floors.  The ground floor, as at Alverstone has a small ticket hall with passenger being able to access just the ticket window via the middle door. This is one of the interesting features of this combined station ticket office / station masters house whilst not actually on the platform is one of the quirks that attracted me to using it as the basis for the station building on Westhill Road.
The door next to the ticket hall is the private station house access opening into a lounge, whilst at the rear is a kitchen that in turn gives access to the ticket office and the stairs. Two bedrooms and a bath room complete the upper floor rooms. 

A view inside with the upper floor removed

All the internal walls, fireplaces and chimney breasts etc. have been created from plasticard, representations of the door frames have also added with plastic microstrip. The upper floor is currently removable to allow access inside for painting etc. 

As the building will be internally lit, the central chimney will allow the wires to be hidden down the inside, all the rooms will have a representation of furniture etc. included. I have sourced some suitable 3D printed items to use as a basis and these will be painted and added in due course along with a few suitably posed figures.
I am still planning to make the roof as a separate module so it can always be removed if required, so watch this space for the next instalment… 

2 thoughts on “Workbench Witterings #18 Not a pane yet, Westhill Road’s station building takes shape”

Leave a Reply Cancel reply